piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladomaniaczka...

...czyli ja. Uwielbiam czekoladę! Najbardziej nadziewaną, najmniej gorzką. Niby powinno być na odwrót, ale co mnie to obchodzi ;-)

Dziś, czyli 12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. A ja nie mam w domu ani kawałeczka...

Ludzkość zna czekoladę od ok. 3 tysięcy lat. Najzdrowszą odmianą czekolady jest ta czarna, zwierająca co najmniej 70% miazgi kakaowej. Mleczna, deserowa, z bakaliami, nadziewane zawierają nie więcej niż 30-70 % miazgi. Reszta to mleko lub proszek mleczny, tłuszcze roślinne i inne dodatki. Gorzka czekolada jest skarbnicą ważnych składników odżywczych. W 100 gramach tego przysmaku jest aż 228 mg magnezu, 715 mg potasu i 11 g błonnika. Ciemna czekolada zawiera również fosfor i cynk oraz witaminy: A, D, E i z grupy B. [...]
Zdaniem naukowców po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników, takich jak serotonina i endorfina, przeciwdziałających depresji, zmniejszających podatność na schorzenia układu nerwowego oraz poprawiających nastrój i potęgujących odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu – pierwiastka przeciwdziałającego stresom. 
Jednak przysmak ten działa nie tylko na nasz umysł, ale także i ciało. Czekolada, dzięki zawartym w niej polifenolom, pomaga w zwalczaniu płytki nazębnej i próchnicy. Te same substancje zapobiegają także starzeniu się skóry, nadają jej elastyczność i zapobiegają tworzeniu zmarszczek. Czekolada to zatem doskonały eliksir młodości. [...]
Badania wskazują, że zarówno ziarna kakaowca, jaki i sama czekolada bogate są w szereg związków zaliczanych do tzw. antyoksydantów, które można znaleźć w warzywach, herbacie i czerwonym winie. Związki te mogą chronić komórki przed reaktywnymi formami tlenu. Zespół naukowców z Londynu odkrył, że czekolada zabezpiecza skórę przed niekorzystnym oddziaływaniem promieni UV, a tym samym może zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia raka skóry. Hamujący wpływ czekolady wykazano także w stosunku do komórek raka jelita grubego. [...]
Naukowcy z Australii wykazali w zeszłym roku, że codzienne spożywanie ciemnej czekolady może zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar mózgu u osób z tzw. zespołem metabolicznym. [...] Czekolada zawiera ponadto duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom LDL, tzw. złego cholesterolu. Obniża także ciśnienie oraz poprawia przepływ krwi poprzez zapobieganie tworzeniu się płytek miażdżycowych w tętnicach. [...]
Profesorowie z Uniwersytetu w Chicago wykazali, że czekolada łagodzi ból. [...] Także badania prowadzone na Uniwersytecie Stanu Missouri wykazały, że dieta wzbogacona w kakao, poprzez pozytywny wpływ na zwoje nerwu trójdzielnego, może chronić przed migreną. Czekolada zmniejsza też dolegliwości syndromu napięcia przedmiesiączkowego i łagodzi bóle menstruacyjne. 
Źródło tekstu tutaj.



6 komentarzy:

  1. No widzisz! Gdybyś mieszkała bliżej, już byśmy siedziały obłożone kilkoma tabliczkami, albo popijając taką pitną, albo jeszcze inaczej, świętując w każdym razie! Ale nie odpuszczaj! Przejdżcie się z Debrą do najbliższego sklepu, bo do wieczora jeszcze daleko. A tak przy okazji - wczoraj suka z naszej fundacji miała płukanie żołądka, bo dorwała się do czekolady i pożarła nie wiadomo ile, a to strasznie psu szkodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, biedna psina!

      Mnie, niestety, czekolada szkodzi jedynie na figurę ;-)
      Ale nie odpuszczam, dzień jeszcze długi...

      Usuń
  2. Tobie na figurę innym na życie. Muszę obywać się bez tego specjału. Jeśli mnie przyprze, to lubię gorzką:)))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja mam dwie w domku i chętnie bym Ci jedną oddała w ten jubileuszowy dzień, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dobre chęci! Zjadłam kawałek ciasta czekoladowego :-)

      Usuń